فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال هجدهم شماره 65 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد جمشیدی*، خدیجه علی آبادی، محمدرضا نیلی احمدآبادی، اسمعیل زارعی زوارکی صفحات 7-22
    هدف از این پژوهش، تاثیر یادگیری سیار بر بهبود عملکرد کارکنان دانشگاه علامه طباطبایی بود. روش پژوهش کمی و از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان دانشگاه علامه طباطبایی بوده که تعداد 54 از کارکنان دانشگاه (28 نفر در گروه کنترل و 26 نفر گروه آزمایش) بصورت روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند که به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل قرار داده شدند.ابتدا پیش آزمون بر روی اعضای گروه آزمایش و کنترل اجرا شد و سپس بسته آموزشی تهیه شده با موضوع مدیریت زمان میتنی بر یادگیری سیار در اختیارگروه آزمایش قرار گرفت وگروه کنترل نیز به روش عادی مرسوم به مدت 4 هفته در دانشگاه آموزش دیدند. در پایان پس آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شدبسته آموزشی شامل ابعاد چهار گانه مدیریت زمان در قالب متن، پاورپوینت و فیلمهای کوتاه آموزشی به همراه اهداف آموزشی و ارزشیابی پایان دوره در اختیار کارکنان دانشگاه قرار گرفت. سپس آموزش توسط بسته آموزشی و اجرای پیش آزمون و پس آزمون جهت ارزشیابی دانش مدیریت زمان، پرسشنامه عملکرد کارکنان به منظور بررسی میزان بهره کافی بردن از زمان، در اختیار نمونه مورد بررسی قرار داده شده است.این پرسشنامه دارای روایی و پایایی و نمره گذاری بودبسته آموزشی یادگیری سیار موجب افزایش دانش مدیریت زمان کارکنان دانشگاه شده است و با توجه به بالا بودن میانگین نمرات گروه آزمایش در پس آزمونمی توان نتیجه گرفت که بسته آموزشی یادگیری سیار موجب بهبود عملکرد کارکنان دانشگاه علامه طباطبایی شده است.
    کلیدواژگان: یادگیری سیار، آموزش کارکنان، آموزش عالی، بهسازی کارکنان و بهره وری
  • آرزو اصفا، خدیجه ابوالمعالی الحسینی* صفحات 23-42

    اهمالکاری تحصیلی بیانگر تاخیر عمدی وظایف تحصیلی است که در یادگیرندگان وجود دارد و ناشی از تعامل پیچیده ای از عوامل شناختی ، عاطفی و رفتاری است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی اهمال کاری تحصیلی بر اساس نیازهای بنیادین روان شناختی با میانجی گری بهزیستی روان شناختی بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه ی آماری شامل دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی در سال تحصیلی 95-96 بودد. چهارصد و بیست شرکت کننده به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه های اهمال کاری تحصیلی (سواری،1390)، ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی (دسی ورایان،2000) و بهزیستی روان شناختی (ریف، 1995) را تکمیل کردند. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که همه شاخص های برازندگی در دامنه مورد قبول قرار دارند و مدل مفروض با داده های گردآوری شده برازش دارد. اثرکل نیازهای بنیادین روان شناختی، و بهزیستی روان شناختی بر اهمال کاری تحصیلی دانشجویان منفی و معنادار (05/0<p) بود. همچنین، بهزیستی روان شناختی به صورت منفی و معنادار (01/0<p) اثرنیازهای بنیادین روان-شناختی بر اهمال کاری تحصیلی را میانجی گری می کرد. یافته های این پژوهش، نقش بهزیستی روان شناختی و نیازهای اساسی روان شناختی را در تبیین اهمال کاری تحصیلی آشکار می سازند.

    کلیدواژگان: نیازهای بنیادین روان شناختی، بهزیستی روان شناختی، اهمال کاری تحصیلی
  • محمد حسینعلی زاده*، سالار فرامرزی، احمد عابدی صفحات 43-64
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بسته مداخلات بهنگام عصب - روانشناختی کودک محور بر عملکرد شناختی و اجتماعی کودکان تاخیر رشدی می باشد. روش پژوهش شبه آزمایشی و از طرح پیش آزمون ، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل میباشد. جامعه پژوهش را کودکان 4 تا 6 ساله دارای تاخیر رشدی تشکیل داده اند که در مراکز پیش دبستانی شهر تبریز مشغول بودند. روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای بود و سه منطقه به صورت تصادفی انتخاب و از هر کدام از آنها نیز سه مرکز مهدکودک و پیش دبستانی انتخاب شدند. به منظور غربالگری، مقیاس هوشی وکسلر پیش از دبستان ویرایش سوم و مقیاس رفتار انطباقی واینلند ویرایش دوم از کودکان به عمل آمد و تعداد 30 نفر از افرادی که دارای تاخیر در رشد بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایدهی شدند. سپس اجرای برنامه مداخلاتی عصب - روانشناختی کودک محور به مدت 16 جلسه بر روی گروه آزمایش انجام گرفت و گروه کنترل نیز هیچگونه مداخله ای دریافت نکردند، داده ها با آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-22 تحلیل شدند. نتایج به دست آمده در متغیر عملکرد شناختی نشان داد که بین آزمودنی های گروه آزمایش و کنترل از نظر عملکرد شناختی در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0 > P). همچنین نتایج به دست آمده در متغیر عملکرد اجتماعی نیز نشان داد که بین آزمودنی های گروه آزمایش و کنترل از نظر عملکرد در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0 > P).
    کلیدواژگان: مداخله بهنگام، عصب - روانشناختی، تاخیر رشدی، عملکرد شناختی، اجتماعی
  • رحیم مرادی* صفحات 65-82

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی روش ارزیابی همتایان در بستر آنلاین بر رضایت تحصیلی دانشجویان در دوران کرونا در درس روان شناسی تربیتی بود. روش پژوهش حاضر آزمایشی از نوع پیش-آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه اراک در سال تحصیلی 401-1400 تشکیل دادند. از بین جامعه فوق 38 نفر که درس روان شناسی تربیتی اخذ کرده بودند با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان حجم نمونه پژوهش انتخاب و سپس نمونه منتخب به صورت تصادفی در قالب گروه های آزمایشی و گواه (هر گروه 19 نفر) قرار گرفتند. مشارکت کنندگان گروه آزمایش به مدت یک ترم تحصیلی از روش همتا ارزیابی برای بررسی و بازخورد تکالیف درس روان شناسی تربیتی بهره مند شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه رضایت از تحصیل لنت و همکاران (2007) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آماری توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (آزمون تی همبسته و تحلیل کوواریانس) استفاده شد. نتایج تحلیل بیانگر تاثیر هر دو روش در افزایش رضایت تحصیلی بود ولی تاثیر راهبرد همتا ارزیابی نسبت به روش سنتی بر رضایت تحصیلی دانشجویان بیشتر بود. بر اساس یافته های پژوهش می توان گفت تلفیق روش های نوین سنجش از جمله همتا ارزیابی در کنار سایر روش ها در یادگیری الکترونیکی می تواند باعث افزایش رضایت تحصیلی دانشجویان شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی همتایان، همتابازخورد، رضایت تحصیلی، آموزش آنلاین، دوران کرونا
  • پروین ربیعی، مهناز شاهقلیان*، هادی هاشمی رزینی صفحات 83-105
    قالب های ذهنی به عنوان یک سیستم شناختی-انگیزشی مشخص می کنند که چگونه افراد درباره ویژگی های شخصیتی خود، تلاش، موفقیت و شکست در شرایط مختلف فکر می کنند. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین قالب های ذهنی زبانی با پاسخ به شکست در میان زبان آموزان با نقش واسطه جهت گیری هدف و یادگیری خودتنظیمی بود. روش این پژوهش از نوع توصیفی و بر اساس تحلبل مسیر است. جامعه آماری را تمامی زبان آموزان موسسات آموزش زبان انگلیسی شهرستان بهارستان در سال 1398 تشکیل می دادند. نمونه پژوهش شامل 205 زبان آموز (122 دختر و 83 پسر) بودکه به روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از چهار پرسشنامه، قالب های ذهنی زبانی لو و نویلز (2016)، یادگیری خودتنظیمی پنتریچ و دی گروت (1990)، جهت گیری هدف الیوت و چرچ (1997) و مقیاس پاسخ به شرایط شکست لو و نویلز (2016) استفاده شد. داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها نشان داد قالب ذهنی زبانی رشد از طریق واسطه گری اهداف یادگیری و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر پاسخ تسلط دارای اثر غیرمستقیم مثبت و از طریق واسطه گری راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر پاسخ درماندگی-اضطرابی دارای اثر غیرمستقیم منفی بود. همچنین قالب ذهنی زبانی ثابت از طریق واسطه گری اهداف عملکرد-اجتنابی و باورهای انگیزشی (اضطراب امتحان) بر پاسخ درماندگی-اضطرابی اثر غیرمستقیم مثبت داشت. این درحالیست که اثر غیرمستقیم قالب های ذهنی زبانی بر پاسخ به شکست از طریق جهت گیری هدف عملکرد-گرایشی تایید نشد. درنتیجه، مربیان زبان با آگاهی بیشتر از مفهوم قالب های ذهنی می توانند باورهای یادگیرندگان را درباره ماهیت و فرایند اکتساب دانش ارتقا دهند و بر اهمیت اهداف پیشرفت و خودتنظیمی در یادگیری تاکید کنند.
    کلیدواژگان: قالب های ذهنی زبانی، جهت گیری هدف، یادگیری خودتنظیمی، پاسخ به شکست
  • فرهاد سعیدی، جواد پورکریمی* صفحات 107-129
    هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه تاثیر روش های لایه به لایه، اکتشافی و تدریس در کلاس های مجازی برخط بر پیشرفت تحصیلی ریاضی دانش آموزان ابتدایی بود. روش پژوهش براساس هدف، کاربردی و براساس نحوه گردآوری داده ها، شبه آزمایشی به صورت پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر پایه ششم در مقطع ابتدایی شهر سنندج بوده که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به تحصیل بودند. پژوهش حاضر با هماهنگی سه تن از آموزگاران مجرب در سه کلاس 15 نفره، که هر کدام عهده دار یک نوع روش تدریس بودند، اجرا شد. تعداد جلسات تدریس 8 جلسه بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل کوواریانس استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که روش تدریس لایه به لایه در مقایسه با روش تدریس آنلاین و اکتشافی دارای میانگین نمرات بالاتری (73/9، 05/0<p) می باشد. براین اساس توجه به روش های نوین تدریس از جمله روش تدریس لایه به لایه، باید بیشتر مورد بررسی و استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، روش تدریس، اکتشافی، لایه به لایه، آموزش مجازی
  • حمدالله حبیبی*، آی سان پاشایی فخری صفحات 131-155

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نیمرخ های انگیزش تحصیلی دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد استعداد درخشان و عادی دانشگاه تبریز با استفاده از تحلیل مبتنی بر فرد و همچنین تبیین تفاوت پیشرفت تحصیلی دانشجویان با توجه به این نیمرخ ها صورت گرفته است. روش این پژوهش، توصیفی و از نوع پیمایشی بود. بر اساس جدول مورگان تعداد 260 نفر از دانشجویان (130نفر استعداد درخشان و 130 نفر عادی) دانشگاه تبریز انتخاب شدند که مقیاس انگیزش تحصیلی AMS والرند (1992) استفاده شده و معیار پیشرفت تحصیلی نیز معدل ترم قبل دانشجویان در نظر گرفته شده است. برای تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 21SPSS از روش تجزیه خوشه ای سلسله مراتبی و تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA) و تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) بهره گرفته شد. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل خوشه ای، سه خوشه انگیزشی در دانشجویان عادی: 9/36درصد در خوشه کمیت بالا (انگیزش درونی و بیرونی بالا و بی انگیزشی پایین)؛ 9/46 درصد در کمیت متوسط (سطوح متوسط در هر سه خوشه)؛ 2/16 درصد در کمیت پایین (انگیزش درونی و بیرونی پایین و بی انگیزشی بالا) و در دانشجویان استعداد درخشان 6/44درصد در خوشه کمیت بالا(انگیزش درونی و بیرونی بالا و بی انگیزشی پایین)؛ 6/44 درصد در کمیت متوسط (سطوح متوسط در هر سه خوشه)؛ 8/10 درصد در کمیت پایین (انگیزش درونی و بیرونی پایین و بی انگیزشی بالا) قرار گرفتند. همچنین یافته های پژوهش حاکی از عدم وجود تفاوت پیشرفت تحصیلی دانشجویان با استعداد و عادی در خوشه های انگیزشی می باشد

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، نیمرخ های انگیزش تحصیلی، رویکرد فرد-محور، تحلیل خوشه ای سلسله مراتبی، دانشجویان استعداد درخشان و عادی
  • ابوالفضل مرادی*، زینت نیک آیین، جاسم منوچهری، فریده گنجویی صفحات 157-181
    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل سیستم های مغزی رفتاری بر تنهایی اجتماعی و ملال فراغت با نقش تعدیلگر آموزش فعالیت بدنی در سالمتدان شهر تهران انجام گرفت. روش تحقیق حاضر از نوع تحقیقات فرا اثبات گرا، از لحاظ استراتژی توصیفی-پیمایشی و از نظر شیوه گردآوری داده ها در زمره پژوهش های همبستگی با رویکرد معادلات ساختاری بوده که به صورت میدانی به اجرا درآمده است. جامعه آماری پژوهش را سالمندان شرکت کننده در پارک ها و حاضر در فعالیت های بدنی تشکیل می دهند. نمونه آماری پژوهش بر اساس فرمول حجم نمونه معادلات ساختاری و به روش خوشه ای از مناطق تهران به تعداد 189 نفر تشکیل دادند. ابزار تحقیق شامل پنج پرسشنامه بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از بسته آماری SPSS ویرایش 25 و Smart pls نسخه 3 استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که سیستم های مغزی رفتاری و مولفه های آن بر تنهایی اجتماعی سالمندان شرکت کننده در آموزش فعالیت های بدنی تاثیر معناداری ندارد. در نهایت یافته ها بیانگر این بود که آموزش فعالیت بدنی به عنوان متغیر تعدیلگر در رابطه علی تنهایی اجتماعی محسوب نمی گردد اما در رابطه علی سیستم های مغزی رفتاری بر تنهایی اجتماعی اثر تعدیلی مثبت دارد
    کلیدواژگان: سیستم های مغزی رفتاری، تنهایی اجتماعی، ملال فراغت، سالمندان، آموزش فعالیت بدنی
  • فاطمه آذرکردار، سمیه پوراحسان*، افسانه توحیدی صفحات 183-201
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای تاب آوری در رابطه بین ویژگی های شخصیتی و رضایت شغلی در معلمان شهرستان بافت بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام معلمان شهرستان بافت، استان کرمان بودند که از بین آن ها 320 معلم به عنوان نمونه به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003)، فرم کوتاه پرسشنامه نیو (1986) و پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا (1967) استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری و روش بوت استرپ جهت آزمون مسیرهای واسطه ای انجام شد. بر اساس نتایج تحقیق حاضر، الگوی پیشنهادی پژوهش از برازش مناسبی برخوردار است. نتایج حاکی از آن است که روان رنجوری رابطه معنادار کاهشی (معکوس) اما گشودگی نسبت به تجربه و توافق پذیری یک رابطه معنادار افزایشی (مستقیم) با رضایت شغلی دارند. تاب آوری با رضایت شغلی رابطه معنادار افزایشی (مستقیم) دارد. روان رنجوری رابطه ای معنادار از نوع کاهشی (معکوس) با تاب آوری دارد، این در حالی است که برون گرایی- درون گرایی و وظیفه شناسی با تاب آوری رابطه معنادار کاهشی افزایشی (مستقیم) دارند. روان رنجوری، برون گرایی و وظیفه شناسی ضمن رابطه مستقیم با تاب آوری رابطه غیرمستقیم معناداری با رضایت شغلی از طریق تاب آوری نیز دارند . بنابراین می توان نتیجه گرفت که تاب آوری نقش واسطه ای میان بعضی از ویژگی های شخصیت با رضایت شغلی معلمان دارد و تصمیم گیرندگان در حوزه تعلیم و تربیت باید به نقش این متغیر در رضایت شغلی معلمان توجه داشته باشند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، ویژگی های شخصیتی، رضایت شغلی
|
  • Mohamad Jamshidi *, Khadijeh Aliabadi, Mohamadreza Nili Ahmadabadi, Esmaeil Zarei Zavaraki Pages 7-22
    The purpose of this study was the effect of mobile learning on improving the performance of Allameh Tabatabai University staff. The research method is quantitative and quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study was the staff of Allameh Tabatabai University that 54 university staff (28 in the control group and 26 in the experimental group) were selected by convenience sampling method. Which were randomly assigned to the experimental and control groups. First, the pre-test was performed on the members of the experimental and control groups, and then the training package prepared on the subject of time management on mobile learning was provided to the experimental group. The conventional method was taught at the university for 4 weeks. At the end of the post-test was performed on both groups. The training package including the four dimensions of time management in the form of text, PowerPoint and short educational videos (micro learning) along with educational goals and end-of-course evaluation was provided to the staff of Allameh Tabatabai University. After training by the training package and conducting pre-test and post-test to evaluate time management knowledge, a staff performance questionnaire has been reviewed to assess the amount of adequate time utilization. This questionnaire had validity, reliability and scoring. Therefore, the mobile learning training package has increased the knowledge of time management of Allameh Tabatabai University staff and also due to the high
    Keywords: mobile learning, Staff training, Higher education, staff improvement, productivity
  • Arezoo Asfa, Khadijeh Abolmaali Alhosseini * Pages 23-42

    purpose of this study was to predict academic procrastination based on basic psychological needs with the mediation of psychological well-being. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of this study consisted of undergraduate students of Shahid Rajaee Teacher Training University in the 2016-2017 academic year. 420 participants were selected via multi-stage random sampling and completed questionnaires of academic procrastination (Savari’s, 2011), Basic psychological needs (Gardia, Desi Varian, 2000), and psychological well-being (Ryff and Keyes, 1995). The data were analyzed by structural equation modeling. The findings showed that all fitness indicators are in the accepted range and the assumed model is fitted with the collected data. The effect of basic psychological needs and psychological wellbeing on students' academic procrastination was negative and significant (P <0.05). Also, psychological well-being plays a negative and significant mediator role in the relationship between basic psychological needs and academic procrastination (P<0.01). The findings of this study reveal the role of psychological well-being and the basic psychological needs in explaining academic procrastination.

    Keywords: Basic Psychological Needs, Psychological Well-being, Academic Procrastination
  • Mohammad Hosseinali Zade *, Salar Faramarzi, Ahmad Abedi Pages 43-64
    The aim of the present study was to Effectiveness of Child-Centered Neuropsychological Early Interventions Package on Cognitive and Social Performance of Children with Developmental Delay. The research method was a pretest-posttest quasi-experimental design with follow-up and control group. The research population consisted of 4-6 year-old children with developmental delay who were under training in kindergartens and preschool centers in Tabriz. The multistage random sampling method was employed in such a way that three regions were selected randomly and from each of them, three kindergartens and pre-school centers were randomly selected. The Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence-3 (WPPSI-III) and Vineland Adaptive Behavior Scale–II (Vineland-II) was administered on children for screening, and the number of 30 students with development cognitive and social delays and enjoyed inclusion criteria were randomly selected and divided into two experimental and control groups. Afterwards, a 16-session child-centered neuropsychological intervention program was performed on the experimental group and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed by the repeated measures ANOVA using SPSS- 22. The results indicated that there was a significant difference between the subjects in the experimental group and control group in terms of cognitive and social performance in post-test and follow up stages (P <0.05). As a result, it can be concluded that a child-centered neuropsychological interventions package has led to an increase in cognitive and social performance in children with developmental delays.
    Keywords: early intervention, neuropsychological, developmental delay, cognitive, social performance
  • Rahim Moradi * Pages 65-82

    The aim of the present study was to investigate the effectiveness of the online peer assessment method on the academic satisfaction of students in the course of educational psychology during the Corona era. The method of the present research was a pre-test-post-test experiment with a control group. The statistical population of the research was made up of all the students of the Faculty of Literature and Human Sciences of Arak University in the academic year of 1401-1401. Among the above population, 38 people who had taken a course in educational psychology were selected using available sampling method as the sample size of the research, and then the selected sample was randomly placed in the form of experimental and control groups (19 people in each group). The participants of the experimental group benefited from the peer assessment method for one academic semester to review and give feedback on the tasks of the educational psychology course. Data collection tool was Lent et al.'s (2007) education satisfaction questionnaire. In order to analyze the data, descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (correlated t-test and analysis of covariance) were used. The results of the analysis showed the effect of the peer evaluation strategy on the academic satisfaction of the experimental group participants. Based on the findings of the research, it can be said that the integration of new assessment methods, including peer assessment, along with other methods in electronic learning can increase the academic satisfaction of students.

    Keywords: peer assessment, peer feedback, Academic Satisfaction, Online education, corona era
  • Parvin Rabiee, Mahnaz Shahgholian *, Hadi Hashemi Razini Pages 83-105
    Mindsets as a cognitive-motivational system determine how people think about their personal characteristics, effort, success and failure in various situations. The purpose of the present study was to examine the relationship between language mindsets and failure response among EFL learners, considering the mediating role of goal orientation and self-regulated learning. The Method of this research was descriptive based on path analysis. The statistical population consisted of all learners of English language teaching institutes in Baharestan in 1398. Participants included 205 EFL learners (122 females and 83 males) who were selected by multistage cluster random sampling method. To collect data, four questionnaires were used: Language Mindset Inventory (Loe & Noels, 2016), Motivational Strategy of Learning Questionnaire (Pintrich & DeGroot, 1990), Achievement Goal Orientation Instrument (Elliott & Church, 1997), and Response to failure situation scale (Loe & Noels, 2016). The data were analyzed using structural equation modeling. The results showed that growth language mindset had a positive indirect effect on mastery response mediated by learning goals and self-regulated learning strategies, and negative indirect effect on helpless-anxious response mediated by self-regulated learning strategies. Also, fixed language mindset had a positive indirect effect on helpless-anxious response mediated by performance-avoidance goal and test anxiety. However, the indirect effect of language mindsets on failure response via performance-approach goal was not confirmed. In Conclusion, Language educators with greater awareness of the concept of mindsets can promote learner’s beliefs about the nature and process of knowledge acquisition, and emphasize the importance of goals achievement and self-regulation in learning.
    Keywords: Language mindset, Goal Orientation, self-regulated learning, Responses in failure situation
  • Farhad Saeidi, Javad Poorkarimi * Pages 107-129
    The purpose of this study was to compare the effect of layer-by-layer, exploratory and online teaching methods in online virtual classes on mathematical academic achievement of elementary students. The research method was applied based on purpose and based on the method of data collection, quasi-experimental as pre-test-post-test. The statistical population included sixth grade male students in the primary school of Sanandaj who were studying in the academic year 2020-2021. The present study was conducted in coordination with three experienced teachers in three classes of 15 people, each of whom was in charge of a different teaching method. The number of teaching sessions was 8 sessions. SPSS software and analysis of covariance were used to analyze the data. The results show that the layer-by-layer teaching method has a higher average score (9.73, p<0.05) compared to the online and exploratory teaching methods. Accordingly, attention to new teaching methods, including the layer-by-layer teaching method, should be further studied and used.
    Keywords: Academic Achievement, Teaching Method, exploratory, layer by layer, Virtual Education
  • Hamdullah Habibi *, Aysan Pashaeifakhri Pages 131-155

    The aim of this study was to determine the academic motivation profiles of talented and ordinary undergraduate and graduate students of Tabriz University using individual-based analysis and also to explain the difference between students' academic achievement according to these profiles. The method of this research was descriptive and survey type. According to Morgan's table, 260 students (130 talented and 130 ordinary) were selected from the University of Tabriz. Hierarchical cluster analysis, one-way analysis of variance (ANOVA) and multivariate analysis of variance (MANOVA) were used to analyze the data using SPSS 21 software. Based on the results of cluster analysis, three motivational clusters in normal students: 36.9% in high quantity cluster (high internal and external motivation and low motivation); 46.9% in average quantity (average levels in all three clusters); 16.2% in low quantity (low internal and external motivation and high motivation) and in talented students 44.6% in high quantity cluster (high internal and external motivation and low motivation); 44.6% in average quantity (average levels in all three clusters); 10.8% were in low quantity (low internal and external motivation and high lack of motivation). Also, the research findings indicate that there is no difference between the academic achievement of gifted and normal students in motivational clusters

    Keywords: Academic Achievement, Academic motivation profiles, Person-centered approach, Hierarchical cluster analysis, Talented, ordinary students
  • Abolfasl Moradi *, Zinat Nikaeen, Jasem Manouchehri, Farideh Ganjouei Pages 157-181
    The aim of this study was to design a model of behavioral brain systems on social loneliness and leisure boredom with a moderating role of physical activity education in the elderly in Tehran. The method of the present research is based on the paradigm of meta-positivist research, in terms of descriptive-survey strategy and in terms of data collection method is among the studies of correlation with the structural equation approach that has been conducted in the field. The statistical population of the study consists of the elderly who participate in parks and are present in physical activities. The statistical sample of the study based on the sample size formula of structural equations and in a cluster method from different regions of Tehran consisted of 189 people. The research instruments included five questionnaires,. SPSS version 25 and Smsrt pls version 3 were used to analyze the data. The results showed that behavioral brain systems and its components do not have a significant effect on social loneliness of the elderly participating in physical activity. Finally, the findings indicated that physical activity education is not considered as a moderating variable in the causal relationship of social loneliness, but in the causal relationship of behavioral brain systems has a positive modulatory effect on social loneliness
    Keywords: Behavioral brain systems, Social Loneliness, Leisure boredom, Elderly, Physical activity education
  • Fatemeh Azarkerdar, Somayeh Pourehsan *, Afsaneh Towhidi Pages 183-201
    The aim of this study was to investigate the mediating role of resilience in the relationship between personality traits and job satisfaction in teachers in Baft city. The statistical population of this study included all teachers in Baft city, Kerman province, from which 320 teachers were selected as the sample by available sampling method. Connor and Davidson Resilience Questionnair, NEO Short Form and Minnesota Job Satisfaction Questionnaire were used to collect data. Data analysis was performed, structural equation modeling and bootstrap method to test the intermediate paths. Based on the results of the present study, the proposed research model has a good fit. The results indicate that neuroticism has a significant decreasing (inverse) relationship but openness to experience and agreement has a significant increasing (direct) relationship with job satisfaction. Resilience has a significant increase (direct) relationship with job satisfaction. Neuroticism has a significant decreasing (inverse) relationship with resilience, while extroversion-introversion and conscientiousness have a significant decreasing (direct) relationship with resilience. Neuroticism, extraversion and conscientiousness have a direct indirect relationship with resilience and a significant indirect relationship with job satisfaction through resilience. Therefore, it can be concluded that resilience has a mediating role between some personality traits with teachers 'job satisfaction and decision makers in the field of education should pay attention to the role of this variable in teachers' job satisfaction.
    Keywords: Resilience, Personality traits, Job Satisfaction